Inspelade föreläsningar

Här presenterar vi våra inspelade föreläsningar i kronologisk ordning.

4/24 2025 AI-utvecklingen som ett avgörande vägskäl för mänskligheten och biosfären?

Hemligheten bakom människans unika ställning framför övriga arter på jorden är vår intelligens. Det skede vi nu befinner oss i, då vi är i färd med att automatisera och delegera denna unika resurs till maskiner, är därför helt avgörande för vår fortsatta välgång.

Beroende på hur väl vi spelar våra kort kan resultatet bli hur bra som helst, eller utplåning både av oss själva och av resten av biosfären. AI-utvecklingen går i rasande takt, och många inom området har börjat varna för att vi inte är redo för det stora genombrott som allt mer tyder på bara är år och inte decennier bort. Behöver vi rentav dra i nödbromsen?

Olle Häggström och Olof Johansson Stenman

Kvällens föreläsare var Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin.

Moderator för diskussionen efter föreläsningen var Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi och vice ordförande i klimatpolitiska rådet. Samtalet utgick från vanliga frågor som Olle brukar få samt de frågor som publiken hade skickat in i förväg.

Olle har länge bevakat AI-utvecklingen och funderat på dess risker och möjligheter. Han har tillsammans med nobelpristagaren Geoffrey Hinton, Bill Gates och många undertecknat uttalandet om att AI hotar mänsklighetens utrotning och att säkerhet måste prioriteras. https://www.safe.ai/work/statement-on-ai-risk#open-letter

Han har skrivit flera böcker och hans senaste bok handlar om just AI-utvecklingen. https://fritanke.se/bokhandel/bocker/tankande-maskiner/

Olles presentation kan du läsa här: LÄNK

Ytterligare rekommenderad läsning

Olles blogg

Om du vill lära dig mer om frågan rekommenderar vi Olles egen blogg och i synnerhet inlägget: https://haggstrom.blogspot.com/2025/02/our-ai-future-and-need-to-stop-bear.html

The Compendium, av Connor Leahy, Gabriel Alfour, Chris Scammell, Andrea Miotti och Adam Shimi

Ideologiskt drivna företag tävlar om att skapa AI som är smartare än människor. Big Tech stöder dem redan, och nu dras även nationalstater in. Om de lyckas skapa AI som överträffar mänsklig intelligens, är det game over – ingen vet hur man kan behålla kontrollen över dessa AI.

Kompendiet förklarar dessa existentiella risker från AI, var de kommer ifrån och hur vi kan lösa dem.

https://www.thecompendium.ai/

 

2/12 2024 – Sjöfartens påverkan på havsmiljön och vilka åtgärder vidtas inom branschen?

Intensivt arbete pågår för att nå nettonollutsläpp av koldioxid från internationell sjöfart till 2050.

Samtidigt vet vi idag att, exempelvis i Östersjön, är sjöfartens andel av utsläpp av farliga ämnen betydande och här skulle också behövas en tydlig plan för hur denna belastning kan minskas, inte minst i ljuset av den nationella godstransportstrategins mål om att öka transport av gods till sjöss.

Om det och mycket annat berättar Ida-Maja Hassellöv, biträdande professor vid institutionen för Mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers.

Under seminariet kommer hon att ge en bild av dagens situation, vilka utmaningar sjöfarten står inför, samt dela med sig av sina insikter om framtidens hållbara sjöfart.

Här är länken till youtube inspelningen.

Här är länken till Ida Majas presentation Hassellöv 2024-12-02 – Sjöfartens miljöpåverkan

31/10 – Havsbaserad vindkraft, biologisk mångfald och fisket. Hur fungerar samexistensen?

Mattias Sköld och Hans Nilsson från SLU föreläser och leder en diskussion om havsbaserad vindkraft och dess påverkan på den biologiska mångfalden. Vi kommer också få höra om kunskaper, förutsättningar och läget rörande samlokalisering med yrkesfisket. Hur kan vindkraften tex  påverka trålningen av fisk?

Här är länken till youtube inspelningen.

 23/9 – Havsbaserad vindkraft – Fördelar, nackdelar och målkonflikter.

Vindkraft är en viktig del av framtidens energisystem. Antoine Baudoin, sakkunnig inom energi på Klimatenheten Naturskyddsföreningens rikskansli, håller ett föredrag om havbaserad vindkraft, som står för en stor andel av vindkraftspotential i Sverige.

Här är länken till youtube inspelningen.

16/9 – Sverige och Europas havsplaner. Vad innebär de, varför är de så viktiga och vad händer nu?

Ida Carlén, sakkunnig hav från Naturskyddsföreningens rikskansli, berättar om Sveriges och Europas havsplaner, hur beslutsprocessen ser ut, vad Naturskyddsföreningen tycker, vad kartorna innehåller, vad planerna har för lagligt stöd och vad som händer just nu.

Här är länken till youtube inspelningen.