Marint skräp

Ett skepp kommer lastat… med vadå?
Vem minns inte den barnleken, men inte var det ett alternativ att säga att skeppet var lastat med skräp? Varje år dumpas lika mycket skräp i Nordsjön, som kan få rum i ett stort fraktfartyg, över 200 000 m3. Av detta hamnar 8 000 m3 på Bohusläns stränder. Resten når andra kuster, flyter omkring i havet eller sjunker till botten. Största delen av skräpet som hamnar i havet består av plast. Plasten medför många problem för det marina livet. Stora plastsäckar lägger sig på bottnarna och hindrar bottenlevande djurs levnad, nät och linor kan fisk och fåglar fastna i. Dessutom bryts plasten ner till små, små partikar när den utsätts för solljus. Forskare har nyligen upptäckt att de små plastpartiklarna, som kallas mikroplast, flyter omkring bland planktonen i havet. Plankton och mikroplast äts av fiskar och kommer på så sätt in näringskedjan. Man vet också att på mikroplasten samlas giftiga ämnen, som till slut kan hamna i oss människor när vi äter till exempel fisk.

Vad kan vi göra åt detta?
Först måste vi begära att vår regering aktivt arbetar för att försöka stoppa dumpningen av skräp till havs. Sedan behövs ytterligare resurser för strandstädning och insamling av skräp till havs och på land. Därutöver kan vi alla hjälpa till med att informera om problemen: När du köper en färjebiljett, fråga hur rederiet tar hand om sina sopor! När du själv är till sjöss eller på en strand, tag med ditt eget skräp hem och fyll gärna din påse med ytterligare lite skräp. Delta också i någon organiserad strandstädning! Hjälp till att påverka politikerna! Marint skräp och andra aspetker på den marina miljön är ett av de områden Naturskyddsföreningen i Bohuslän* intresserar sig för. Vi bevakar också strandskyddet, olika exploateringar och annat som påverkar den fina kustnaturen.

Inom föreningen finns flera nätverk, kanske just Havsnätverket vore något för dig? Du kan också ringa vårt kansli och be om hjälp att hitta till rätt personer, tel 072-309 79 89 eller besöka hemsidan.

Vill du bara stödja vårt arbete är du välkommen som medlem, det kostar 24 kr/månad för vuxna, 19 kr/mån för unga. Anmäl dig på www.naturskyddsforeningen.se/bli-medlem
*Lokala kustkretsar finns i Strömstad, Tanum, Lysekil-Munkedal, Orust, Tjörn, Uddevalla, Stenungsund, Kungälv, Göteborg, Öckerö.

Vill du lära dig mer om marint skräp? Här har vi samlat några filmer om ämnet. Ren Kust Bohuslän har sammanställt en matnyttig rapport som går att läsa i pdf Rapport Ren kust Bohuslän 2013

Text: Boel Lanne